Geïndiceerde preventie

Geïndiceerde preventie is gericht op gedragsverandering: proberen te voorkomen dat beginnende problemen bij jongeren verergeren tot een verslaving. Er is bij geïndiceerde preventie dus al sprake van problematisch middelengebruik of gedrag.

Motiverende gespreksvoering

Zulke interventies zijn vaak een vorm van motiverende gespreksvoering. Jongeren die motiverende gespreksvoering hebben gevolgd gebruikten tot zes maanden na de interventie minder alcohol en drugs (Zoon, 2012; Jensen et al., 2011).

Moti-4 is een vorm van motiverende gespreksvoering voor jongeren tussen de 14 en 24 jaar die beginnend problematisch middelen gebruiken, gamen of gokken. Soms zijn ze al verslaafd. Jongeren kunnen zelf starten op het gratis online platform, of door een preventiewerker worden begeleid.

Help, mijn kind kan niet zonder (psycho-educatie)

De interventie ‘Help, mijn kind kan niet zonder’ is een vorm van psycho-educatie voor ouders en opvoeders van kinderen (12-23 jaar) die problematisch alcohol drinken, drugs gebruiken, gamen of gokken. In de groepsbijeenkomsten kunnen ze ervaringen uitwisselen, grenzen leren stellen en meer inzicht krijgen in de redenen en gevolgen van verslaving.

CRAFT

De ‘Community Reinforcement and Family Training’ (CRAFT) is voor naasten van een jongere (18+) met problematisch middelengebruik. De CRAFT geeft handvatten om de jongere te motiveren zich aan te melden, en helpt de naaste om zijn of haar dagelijks leven wat prettiger te maken.

Deze geïndiceerde interventies worden door verschillende zorginstellingen aangeboden. Bekijk het actuele aanbod bij de zorginstelling in jouw regio.